FAQ & Contact Zoek

We hebben die digitale snelweg echt nodig!

11-10-2021

Buurtverbinder Ijpe Schuitemaker (70 jaar)

IJpe is geboren en getogen Rotterdammer en woont sinds 2016 in Nieuw-Beijerland. Daarvoor woonde hij met zijn vrouw en kinderen in Zoetermeer, in een vinexwijk. Hij woont nu lekker in de polder met het vakantiegevoel aan huis, zoals hij dat zelf zegt. In een fijn authentiek huis uit 1917 met veel rust en ruimte er omheen. Heel anders dan een strak vierkant pandje met een parkeerplaats voor de deur.

 

“Voor mij maken de mensen, en het contact met de mensen, Hoeksche Waard.”

In Zoetermeer woonden we in zo’n nieuwbouwwijk en hadden we nauwelijks contact met buren. Nu wonen we in een leuke straat in de oude kern van Nieuw-Beijerland. We kennen alle buren en we hebben leuk contact met elkaar. Als er wat is dan helpen we elkaar. Dat geeft gewoon een heel goed gevoel. Ik vind het leuk om iets voor de buurt te doen, iets te kunnen betekenen vanuit sociaal aspect.

 

“Ik wil graag een centraal figuur zijn waar mensen terecht kunnen met al hun vragen over glasvezel.”

IJpe vindt graag medestanders voor glasvezel want het biedt zoveel voordelen en in de toekomst kunnen we er simpelweg niet meer omheen. We worden steeds afhankelijker van snel internet. De gewone kabel is niet meer toereikend om al die grote bestanden te versturen. IJpe is ervan overtuigd dat als bewoners in de Hoeksche Waard op een laagdrempelige en persoonlijke manier gewezen worden op de voordelen van glasvezel dat ze dan vrij snel om zijn en ervaringen met elkaar zullen gaan delen. “Het liefst zet ik een bordje met E-Fiber in mijn tuin of deel ik folders uit bij de Plus supermarkt.”

 

“Werk en privé lopen bij mij door elkaar. Het internet moet gewoon goed werken!”

IJpe werkt sinds jaar en dag voor zichzelf en heeft kantoor aan huis. Hij is begonnen in kantoormeubilair en heeft zich later gespecialiseerd in zonwering. Drie jaar geleden is hij terechtgekomen in de verkoop van lampenkappen. “Alles gaat via internet. Op de website staan alle modellen en materialen, de aanvragen komen via de mail binnen en ik haal de hele dag foto’s en bestanden op via internet.” En ook privé gebruikt IJpe veel zijn computer. Hij verleent hulp aan mensen in een zorginstelling en doet de voorbereiding voor allerlei samenkomsten van achter zijn computer. Daarnaast zit hij in een symfonieorkest en verstuurt hij wekelijks allerlei muziek partijen en partituren.

 

“Dankzij corona zijn een aantal dingen geforceerd.”

Het was voorheen not done om thuis te werken. Dat hebben we in een keer moeten doorbreken. We gaan niet meer iedere dag naar kantoor rijden en kantoren gaan naar hun vierkante meters kijken. Verdiepingen worden afgestoten en krijgen andere bestemmingen. Ook denkt IJpe dat er voor de scholen veel gaat veranderen. “Ik denk dat kinderen veel meer thuis aan school gaan doen en daarvoor een goede online verbinding nodig hebben. Het lerarentekort dwingt ons om in het onderwijs ook andere vormen aan te leren.” De meeste dorpen in de Hoeksche Waard hebben wel een basisschool, maar voor het voortgezet onderwijs moet je toch naar Oud-Beijerland. Door de schaarste worden we gedwongen om andere mogelijkheden te bekijken. En helemaal als je de mogelijkheden niet in de buurt hebt.

 

“E-Fiber maakt geen uitzondering.”

IJpe is ook lid van de ondernemersvereniging in de Hoeksche Waard. Veel gebieden met klein en midden klein bedrijven gaan volgens hem echt enorm profijt ervaren van glasvezel. Meer dan een gewone telefoon verbinding hebben ze nu niet! En om de dorpen heen zitten ook allerlei verenigingen die absoluut interesse hebben in supersnel internet. Het mooie aan E-Fiber is dat ze ook glasvezel leggen in alle buitengebieden. Er wordt geen uitzondering gemaakt zoals dat bij andere partijen wel gebeurt. Nieuw-Beijerland heeft 4000 inwoners, een grote partij haalt daar echt z’n neus voor op.

Het is geweldig dat al onze dorpen goed worden aangesloten op glasvezel. Alle bedrijven en bewoners zijn straks klaar voor de toekomst.

Glasvezelnieuws & updates

Aanleg glasvezelnetwerk in Hoeksche Waard gestart!

Lees meer

Giga glasvezelgids van Hoeksche Waard gebied 1 en 2 (Strijen en Strijensas)

Lees meer