FAQ & Contact Zoek
Ehealth en zorg op afstand met glasvezel

Ehealth en zorg op afstand met glasvezel

27-02-2020

Met nieuwe technieken gaat er een wereld aan mogelijkheden open op gebied van zorg. E-health geeft patiënten de kans om de regie over eigen gezondheid te nemen. ICT-ontwikkelingen voor monitoring, consultatie en behandeling op afstand bieden perspectief voor de toekomst van de zorg.

Voordelen zorg op afstand
Sommige patiënten moeten regelmatig voor kleine controles langs de dokter. Dit kost vaak veel tijd en kan als onhandig worden ervaren. Als klachten ineens ontstaan of verergeren duurt het ook vaak lang voordat je als patiënt terecht kunt. Door technologische ontwikkelingen in de zorg is het mogelijk om op afstand belangrijke waardes van patiënten in de gaten te houden. Zo hoeft een patiënt niet elke week langs te komen maar kan er wel ingegrepen worden indien nodig.

Alleen naar het ziekenhuis als het echt nodig is, maar wel altijd en overal de zorg kunnen krijgen als dit nodig is, is een groot voordeel voor patiënten. Maar ook voor de artsen wordt er dankzij deze manier van zorg veel tijd gewonnen. Met het toenemende personeelstekort is dat een grote winst; minder administratieve lasten en meer tijd voor patiënten die deze zorg hard nodig hebben.

Belangrijke waarden meten op afstand, meldingen ontvangen bij afwijkingen en online consulten

 Digitale hulp
Het monitoren van belangrijke waarden op afstand kan met hulp van speciale meetsystemen. Zoals de Health Buddy, de Motiva of de Telehealth Guide. Deze apparaatjes meten lichaamswaarden zoals bloeddruk, gewicht, bloedsuiker of de longcapaciteit. De gegevens worden automatisch doorgestuurd naar een zorgverlener. Hierdoor kan een zorgverlener dit dagelijks op afstand checken of een melding ontvangen bij afwijkende waarden. Alle waarden of tussentijdse behandelingen worden opgeslagen zodat de arts bij een volgende afspraak exact weet wat er gebeurd is. Dit scheelt weer tijd. Voor sommige consulten hoef je helemaal niet meer naar de arts toe. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor videobellen. Een virtueel gesprek met je arts, die via een beeldscherm zichtbaar is. 

Andere mogelijke van dergelijke digitale hulpmiddelen een patiënt informeren wanneer er medicijnen geslikt moeten worden of advies geven bij bepaalde klachten.

Ouderenzorg op afstand
Ook voor ouderenzorg biedt E-health veel mogelijkheden. De gemiddelde Nederlander wordt steeds ouder en er vindt een enorme vergrijzing plaats. De generatie babyboomers is gigantisch. Er is niet genoeg ruimte in verzorgingstehuizen om deze generatie te verzorgen, niet genoeg thuishulp beschikbaar en de kosten lopen snel op. Om hierop in te spelen komen er steeds meer technologische oplossingen op de markt waardoor ouderen en chronisch zieken langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Hulp van apps en apparaten
E-health gaat veel verder en ontwikkelt zich snel. Van apps die helpen bij een gezond slaapritme, die dementerende patiënten kan volgen of vaak zoekrakende spullen kan helpen vinden. Tot apparaten die helpen bij dagelijkse handelingen, zoals een robotarm die mensen helpt die niet meer zelfstandig kunnen eten en robotdieren die helpen bij het therapeutisch ondersteunen van patiënten. En dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden. Wie weet wat de toekomst nog brengt. 

 Stabiele zorg met een stabiele verbinding
Al deze ontwikkelingen en mogelijkheden vragen wel veel van onze huidige (koper)kabel. En als je medisch afhankelijk bent van een internetverbinding moet deze supersnel en stabiel zijn. Gelukkig worden ook daar stappen in gemaakt. Een van die stappen is de komst van glasvezel. Steeds meer huizen in Nederland hebben een glasvezelaansluiting. Internetverbindingen via glasvezel zijn een stuk sneller dan via bestaande infrastructuren. Met als grootste voordelen de hoge snelheid, zowel bij down- als upload, en de betrouwbaarheid. Bovendien is de capaciteit van glasvezel oneindig, omdat glasvezel via licht werkt, hiermee kunnen we jaren vooruit.

 

Glasvezelnieuws & updates

10 meest gestelde vragen over glasvezel

Lees meer

5x het leven met supersnel internet

Lees meer

Met de hele familie online deze kerst

Lees meer