FAQ & Contact Zoek

Klaar voor de toekomst met het netwerk van morgen

03-03-2020

Het gemiddelde datagebruik in Nederland groeit hard. Tv kijken in super ultra HD, VR gamen en streamingdiensten veranderen het landschap drastisch. Je kijkt wat je wilt, wanneer je wilt, in hoge kwaliteit. Daarnaast zijn steeds meer apparaten verbonden met internet. Hoe spelen we in op deze datagroei?

De term Internet of Things (IoT) komt vaak voorbij. Met IoT wordt bedoeld dat naast mensen ook ‘dingen’ online zijn. Zoals machines, auto’s en huishoudelijke apparaten. Ze vormen samen het ‘internet of things’, ook wel internet der dingen. IoT wordt groter en groter. Verwacht wordt dat er in de toekomst steeds meer apparaten via internet met elkaar verbonden zijn. Zowel buiten- als binnenshuis. 

‘Slimme’ huizen
Dankzij IoT worden huizen steeds ‘slimmer’. Van slimme lampen die aangaan bij thuiskomst tot op afstand de verwarming aanzetten. Van op afstand zien wie er voor de deur staat tot slimme energiemeters die inzicht geven in het verbruik van allerlei apparaten.

Het mobiele dataverbruik groeit hard
Om al deze ontwikkelingen bij te benen is er steeds meer data nodig. Het gemiddelde mobiele dataverbruik is in twee jaar met 180% gestegen, blijkt uit onderzoek van Telecompaper. In het eerste kwartaal van 2017 werd er gemiddeld 1GB per maand verbruikt, twee jaar later is dit 2.8GB. Smartphones worden voor steeds meer toepassingen gebruikt, van muziek- en video streaming tot het bedienen van de thermostaat en slimme lampen. 

Ook het wifi verbruik verdubbelt
Dit jaar is het wifi verbruik met 50% gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Hier spelen een aantal aanbieders al op in en bieden abonnementen met 1.000 Mbit/s aan. Is zoveel data werkelijk nodig? Inmiddels zijn er ruim 25 miljard wifi apparaten op de markt en in 2025 naar schatting zelfs 75 miljard.

Mbit/s voor het hele gezin
Zorgeloos Netflix streamen in Ultra HD kost al snel 50 Mbit/s. Een gezin met vier personen dat op hetzelfde moment gebruik maakt van tv, internet, online gaming en streaming diensten heeft gemiddeld 300 Mbit/s nodig. Hierbij wordt slimme apparatuur en thuiswerken nog buiten beschouwing gelaten. 

Slimme huizen hebben een slimme verbinding
Steeds meer huizen in Nederland hebben een glasvezelaansluiting. Internetverbindingen via glasvezel zijn een stuk sneller dan via bestaande infrastructuren. Bovendien bieden glasvezelproviders abonnementen tot 1.000 M/bits. De capaciteit van glasvezel is oneindig, omdat glasvezel via licht werkt, hiermee kunnen we jaren vooruit. Laat die toekomst maar komen. 

Glasvezelnieuws & updates

Alle Nederlanders supersnel internet in 2023

Lees meer

Ontwikkelingen in de zorg met een toekomstbestendig netwerk

Lees meer

5x het leven met supersnel internet

Lees meer

Grote stijging dataverbruik eerste helft 2019

Lees meer

5x de verbindende kracht van glasvezel

Lees meer