FAQ & Contact Zoek
Tablet op tafel

Grote stijging dataverbruik eerste helft 2019

Tablet op tafel

18-12-2019

Uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat Nederlanders steeds meer data verbruiken. Met maar liefst een stijging van 18 procent in een jaar tijd. De eerste helft van 2018 is vergeleken met de eerste helft van 2019. Deze stijging is al langer te zien maar wordt steeds groter. Gemiddeld verbruikten we 3 gigabyte per maand in de tweede helft van 2019, bleek uit De Telecommonitor. 

Het gebruik van vaste telefonie neemt al jaren af, mobiele telefonie neemt alleen maar toe. Dit heeft ook tot gevolg dat mobiel steeds vaker in bundels terug komt, bestaand uit bijvoorbeeld televisie, vaste telefonie, internet en mobiel. Bundels die alleen bestaan uit de vaste diensten internet, vaste telefonie en/of televisie nemen af. De stap naar digitale diensten wordt steeds vaker genomen.

Allemaal aan de glasvezel
Afgelopen jaar steeg naar 1.324.000 aansluitingen, ten koste van het aantal koperaansluitingen. Eerder dit jaar, in oktober 2019, publiceerde de ACM de resultaten van een verkennend onderzoek naar de uitrol van glasvezel in Nederland. Hieruit kwam naar voren dat consumenten meer keuzevrijheid krijgen door de komst van glasvezel. Doordat er meer aanbod is neemt de concurrentie bij de aanbieders toe. Dit dwingt alle glasvezelproviders om te blijven innoveren en hun prijzen scherp te houden. Hoewel het aantal glasvezelaansluitingen toeneemt verloopt de uitrol in stedelijke gebieden niet hard.

Breedband aanbieders
KPN en VodafoneZiggo blijven de grootste aanbieders van breedbandinternet, met marktaandelen van 40 tot 45 procent. Marktaandelen van andere aanbieders, zoals Tele2, bedroegen in de eerste helft van 2019 tussen de nul en vijf procent.

De Telecommonitor
De ACM publiceert elk half jaar de marktcijfers van de telecomsector in de Telecommonitor. Deze monitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

Glasvezelnieuws & updates

Alle Nederlanders supersnel internet in 2023

Lees meer

Interview: Datagebruik blijft groeien

Lees meer

Persbericht: Oss, de witte vlek van de regio Noordoost Brabant?

Lees meer