FAQ & Contact Zoek

Glasvezel verovert Nederland

15-01-2020

Het datagebruik in Nederland neemt jaarlijks met 40% toe, onze huidige verbinding kan deze groei niet aan. In oktober 2019 publiceerde de Autoriteit Consument & Markt een onderzoek waaruit bleek dat het dataverbruik in de eerste helft van 2019 sterker steeg dan voorheen, namelijk met 18 procent ten opzichte van de eerste helft van 2018.

Waar gaat al die data heen?
Er zijn steeds meer apparaten die werken via het internet, zogenoemde ‘slimme apparaten’. Zoals een alarmsysteem, thermostaat of muziekinstallatie. Ook thuiswerken, online televisie kijken en zorg op afstand vraagt veel van de huidige internetkabel, met een trage en onbetrouwbare verbinding als gevolg. Het is daarom van belang dat er gebruik gemaakt kan worden van een snel en betrouwbaar netwerk met een enorme capaciteit.

Glasvezel is het antwoord
Om aan deze groeiende vraag naar data te kunnen voldoen, zijn er allerlei initiatieven ontstaan die glasvezelnetwerken aanleggen. Via glasvezel worden diensten zoals internet, telefonie en televisie geleverd. Internetverbindingen via glasvezel zijn een stuk sneller dan via bestaande infrastructuren, zoals kabel of (een upgrade van) het kopernetwerk. Met als grootste voordeel de hoge snelheid, zowel bij down- als upload. Bovendien is de capaciteit van glasvezel oneindig, omdat glasvezel via licht werkt, hiermee kunnen we jaren vooruit. Nederland telt al 3 miljoen huishoudens met een glasvezelaansluiting.

Veel vertraging in het buitengebied
Vooral in het buitengebied is het vaak behelpen. De verbindingen zijn traag en veel glasvezelnetwerken reiken niet verder dan alleen het stadshart. Sommige partijen, zoals E-Fiber, betrekken wel het buitengebied. Juist omdat het daar het hardsts nodig is.

Kan jij ook voor glasvezel kiezen?
Op dit moment voeren we campagne om een glasvezelnetwerk aan te leggen verschillende gemeente. Indien 30% van een gemeente zich aanmeldt zorgen wij kosteloos voor het netwerk. Inwoners van de gemeente hebben een deadline waarvoor ze zich moeten aanmelden. Wordt de 30% niet gehaald, dan komt het netwerk er niet. In dat geval kan het zijn dat er nog lang gewacht moet worden op een nieuwe kans, als die er al komt. 

Glasvezelnieuws & updates

Dé vijf technologische trends van 2020

Lees meer

10 meest gestelde vragen over glasvezel

Lees meer

5x de verbindende kracht van glasvezel

Lees meer

5x het leven met supersnel internet

Lees meer

Grote stijging dataverbruik eerste helft 2019

Lees meer

Interview: Datagebruik blijft groeien

Lees meer