FAQ & Contact Zoek

Veelgestelde vragen over glasvezel

Wat is glasvezel en hoe werkt het?

Glasvezel, ook wel fiber genoemd, is een haardunne vezel van glas. Glasvezelkabels werken met licht, het verzenden van de data gebeurt door het zenden van licht. Als je een lamp op een glasvezelkabel zet zal je zien dat het licht er aan de ander kant uit komt. Door het licht razendsnel aan en uit te zetten ontstaat er een patroon, op deze manier wordt de data verzonden. De werking hiervan is door interne reflectie zeer stabiel en supersnel waardoor up- en downloadsnelheid gelijk zijn.

Waarom zou ik nu voor glasvezel kiezen?

We gebruiken steeds meer data. Van online zorg tot thuiswerken. Daarnaast zijn er steeds meer apparaten die we gebruiken via internet. Zogenoemde ‘slimme apparaten’. Denk aan een alarmsysteem, thermostaat of muziekinstallatie. Daarom is het belangrijk dat we gebruik maken van een betrouwbaar netwerk met een enorme capaciteit. Dit vergt veel van de huidige internetkabel, met een trage en onbetrouwbare verbinding als gevolg. Glasvezel is hét antwoord op supersnel internet. Nu en in de toekomst.

Wat is een glasvezelnetwerk?

Een glasvezelnetwerk is een netwerk van glasvezelkabels dat gebruikt wordt om informatie te verzenden. De kabels liggen in de grond en verbinden huishoudens direct met razendsnel internet. Als je bent aangesloten op het glasvezelnetwerk wordt al het internet via glasvezel verzonden, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld trage koperkabels. Rondom een woongebied ligt een dikke grondkabel die uitkomt in de wijkcentrale. Vanuit deze wijkcentrale wordt de dikke kabel in dunnere kabels verdeeld (de wijk-grondkabel) om verschillende wijken te bereiken. Deze wijk-grondkabel gaat weer over in de grondkabels. Vanuit deze grondkabel wordt de glasvezelkabel naar jouw huis getrokken. Dit noemen we ook wel ‘Fiber to the Home’, oftewel ieder huis zijn eigen glasvezel.

Hoe snel is het glasvezelnetwerk?

Als we het over de snelheid van het netwerk hebben kunnen we dit beter uitleggen in capaciteit. En de capaciteit van het glasvezelnetwerk is enorm. Een glasvezel kan gemiddeld tot acht terabyte per seconde aan data versturen, dat zijn zo’n vijf miljoen foto’s. Er kunnen zonder problemen wel vier miljard telefoongesprekken gelijktijdig gevoerd worden.

Hoe lang gaat het glasvezelnetwerk mee?

De manier waarop we het netwerk nu belasten is nu nog extreem laag. Maar met de wetenschap dat we veel meer data en digitale apparaten gaan gebruiken de aankomende jaren, zal deze belasting groeien. Het glasvezelnetwerk heeft gelukkig zoveel capaciteit dat het nog decennia mee kan.

Is internet via glasvezel beter?

Het is bewezen dat vooral in buitengebieden het internet via de normale kabel een stuk langzamer is dan internet via glasvezel. Ook als je niet direct last hebt van een trage verbinding zul je het verschil tussen de oude verbinding en de nieuwe via glasvezel zeker opmerken. Met glasvezel kan je even snel data versturen als ontvangen. Bij koper (telefoonlijn of coax) is het versturen meestal een factor 10 of meer langzamer dan het ontvangen van data.

Waarom zou ik glasvezel nemen als er een 4G of 5G verbinding is?

4G of 5G zijn draadloze technieken die niet te vergelijken zijn met het glasvezelnetwerk. Dit omdat het een vaste verbinding ten opzichte van een mobiele verbinding betreft. Mobiel dataverkeer wordt steeds beter maar zal voorlopig nog niet op kunnen boksen tegen het snelle en betrouwbare vaste glasvezelnetwerk. Mobiel dataverkeer is afhankelijk van zendmasten, de hoeveelheid zendmasten heeft invloed op de kwaliteit van de verbinding. Met een glasvezelverbinding ben je altijd verzekerd van goed, snel en betrouwbaar internet. Met 4G of 5G is de kwaliteit altijd afhankelijk van externe factoren.

Wordt mijn huis meer waard als er glasvezel ligt?

Huizen worden nog steeds verkocht zonder glasvezelaansluiting. Maar, de aanwezigheid van snel en betrouwbaar internet is inmiddels wel een zeer belangrijke factor voor de verkoopbaarheid van een huis of bedrijfslocatie.

Wat is een open netwerk?

Dit is een netwerk bedoeld voor het delen van informatie (zoals het glasvezelnetwerk) waar meerdere providers hun diensten op kunnen aanbieden. Het netwerk is dus open voor alle providers die glasvezel willen aanbieden en daarover afspraken met ons maken.

Legt E-Fiber zelf glasvezel aan?

Wij zijn de opdrachtgever maar het werkelijke aanleggen van de glasvezelkabel wordt gedaan door aannemers en onderaannemers.

Toch een andere vraag?

Neem dan contact met ons op. Dan horen we het graag!

Facebook

Op werkdagen 09:00-17:00

Telefonisch

Op werkdagen 09:00-17:00