FAQ & Contact Zoek

Veelgestelde vragen aanleg

Wordt mijn woning of bedrijfspand voorzien van glasvezel?

Valt je woning of bedrijfspand binnen het aanleggebied? Dan ontvang je enkele weken voordat de aanleg begint een brief en onze Giga gids. Zo weet je dat je woning of bedrijfspand een glasvezelaansluiting krijgt. Je kunt dit ook via onze postcodecheck controleren. Niet alle woningen worden tegelijkertijd voorzien van een glasvezelaansluiting, de aanleg wordt stapsgewijs uitgerold.

Wat is vastrechtvergoeding?

Voor het gebruik van de glasvezelaansluiting wordt in sommige gevallen een vergoeding in rekening gebracht. Dit noemen we de “Vastrechtvergoeding”. De vastrechtvergoeding is een eenmalige afkoop van de vergoeding voor het gebruik van de glasvezelaansluiting op het betreffende adres en bedraagt minimaal €450,-. Dit bedrag is gebaseerd op een maximale lengte van de glasvezelaansluiting van 9 meter. Wanneer de afstand van de straat naar je deur groter is, volgt er een offerte op maat. De vastrechtvergoeding betaal je wanneer je na de deadline (van jouw gebied; de aanleg in jouw wijk is dan meestal al afgerond) overstapt op glasvezel door een abonnement af te sluiten bij een provider. De deadline van jouw gebied kun je bekijken door de postcodecheck op onze website te doen. Iedereen wordt bovendien ruim op tijd geïnformeerd over de naderende deadline tijdens aanleg. Let op: wanneer je binnen een jaar je abonnement opzegt betaal je alsnog de eenmalige vastrechtvergoeding. Bekijk de algemene voorwaarden voor meer informatie.

Hoe word ik op de hoogte gesteld van de planning?

Wanneer je de Glasvezelgids over glasvezel ontvangt, ben je een aantal weken verwijderd van een glasvezelaansluiting. In de weken tot de aansluiting ontvang je nog meer informatie en word je geïnformeerd over de aansluiting door de aannemer. Omdat de aanleg een repeterend proces is, worden alle betrokken bewoners op de voor hen relevante tijdstippen geïnformeerd. Zolang je geen correspondentie ontvangt, is de aanleg in jouw straat nog niet aan de orde.

Ik woon in het buitengebied, krijg ik ook glasvezel?

Absoluut! Wij vinden dat iedereen in Nederland recht heeft op glasvezel, waar je ook woont. Als wij in een gemeente glasvezel aanleggen, doen we dit voor iedereen in de gemeente, dus ook het buitengebied.

Is de aanleg van glasvezel van E-Fiber gratis?

Ja, voor alle bewoners en ondernemers binnen in ons aanleggebied is de aanleg van glasvezel kosteloos. Let op:

  1. Alleen tijdens de aanleg van het glasvezelnetwerk in jouw dorp of stad word je kosteloos aangesloten. Als je geen toestemming geeft voor deze aanleg en je later alsnog glasvezel wilt, zijn er kosten aan verbonden.
  2. In gemeenten waar we vraaggestuurd aanleggen word je alleen kosteloos aangesloten als je een abonnement afsluit voordat de werkzaamheden in je buurt klaar zijn. Wil je toch later aangesloten worden, dan wordt de vastrechtvergoeding in rekening gebracht. De kosten hiervoor zijn minimaal €450, afhankelijk van de afstand tussen je woning en de straat. Bekijk de algemene voorwaarden voor meer informatie.
  3.  Voor adressen die nog niet bekend zijn wanneer de aanleg van het glasvezelnetwerk wordt gepland, zoals nieuwbouw, geldt maatwerk en is de aanleg niet gratis. Vul je postcode en huisnummer in via de postcodecheck rechtsboven op deze website. Dan weet je welke regeling voor jou van toepassing is.

Wat is schouwen?

Met schouwen bedoelen wij het bekijken en inschatten van de plek in je woning waar het glasvezelmodem moet komen. Meestal komt deze op de plek waar het huidige modem nu ook hangt. Bij veel huizen is dit in de meterkast of voor in de woonkamer. Ook bekijkt de schouwer waar de glasvezelkabel jouw woning binnen moet komen, hierbij worden de bestaande ingangen en gaten zo veel mogelijk hergebruikt. Omdat je akkoord moet geven voor de aanleg en voor de plekken in huis waar de aanleg plaatsvindt, is een schouw belangrijk. Het schouwen vindt alleen plaats als je een abonnement hebt afgesloten bij een van de providers op het netwerk van E-Fiber. Want alleen dan wordt de glasvezelkabel aangelegd tot in de woning.  Schouwen vindt zowel overdag als in de vroege avond plaats. Indien de schouwer meerdere malen niemand thuis treft, geeft hij middels een ‘niet thuis-kaart’ aan hoe je hem kunt bereiken voor het maken van een schouw-afspraak. De schouwer herken je aan zijn E-Fiber-kleding en hij kan zich altijd legitimeren.

Wie is jullie aannemer?

Dit verschilt per gebied en is dus afhankelijk van de plek waar je woont. Op deze website vind je op de pagina van jouw gebied de naam van de aannemer en de contactgegevens.

Wat is de rol van de aannemer?

Wij geven de opdracht voor het aanleggen en aansluiten van het glasvezelnetwerk aan een aannemer. Deze voert de werkzaamheden voor het glasvezelproject uit. Soms zet de aannemer onderaannemers in om de werkzaamheden uit te voeren. Alle medewerkers die in jouw wijk, straat en woning werkzaam zijn, vallen onder de aannemer. Het is de verantwoordelijkheid van de aannemer dat het netwerk goed wordt aangelegd en dat jij als klant tevreden bent. Je kunt je vragen rondom de aanleg daarom stellen aan de aannemer die in jouw gebied verantwoordelijk is, de contactgegevens staan op de contactpagina.

Kan ik op een later moment glasvezel laten aanleggen?

Later meedoen kan ook. De straat moet speciaal open, er komt een monteur, voorrijkosten, materiaal, arbeidsloon. Bij een na-aansluiting boort de aannemer vanuit de straat naar de gevel en maakt een glasvezelaansluiting in huis. De kosten hiervan zijn € 450,- voor een maximale afstand van 9 meter. Is de afstand van de straat naar je deur groter, dan volgt een offerte op maat.

Kan ik ook een glasvezelabonnement afsluiten als er bij mij in het (verzamel)pand sprake is van VvE?

Absoluut. Je dient in eerste instantie zelf toestemming te geven voor de aanleg van glasvezel. Dit kan direct door een abonnement af te sluiten bij één van de providers. Daarnaast dient de VvE toestemming te geven voor de aanleg. Je kunt bij hen navragen of dit al is gebeurd. Is dit nog niet gebeurd? De VvE kan dit kan snel en eenvoudig doen door een email te sturen aan info@e-fiber.nl o.v.v. ‘Toestemming geven tot aanleg glasvezel’. Vermeld hierbij duidelijk adres- en contactgegevens van het betreffende pand.

Kan ik ook een glasvezelabonnement afsluiten als ik in een huurwoning woon?

Ja, dit kan zeker. Je dient in eerste instantie zelf toestemming te geven voor de aanleg van glasvezel. Dit kan direct door een abonnement af te sluiten bij één van de providers. Daarnaast dient de pandeigenaar of woningbouwvereniging toestemming te geven voor de aanleg. Je kunt bij hen navragen of dit al is gebeurd. Is dit nog niet gebeurd? De pandeigenaar of woningbouwvereniging kan dit snel en eenvoudig doen door een email te sturen aan info@e-fiber.nl o.v.v. ‘Toestemming geven tot aanleg glasvezel’. Vermeld hierbij duidelijk adres- en contactgegevens van het betreffende pand.

Hoe gaat de aanleg in zijn werk als ik in een hoogbouw appartement woon?

In een hoogbouw complex zijn de meterkasten vaak onder elkaar geschakeld. Dit betekent dat we van iedere bewoner toestemming nodig hebben tot de meterkast. Daartoe sturen wij een afsprakenkaart naar iedere bewoner, met daarop de datum van aansluiten. Op de dag van aansluiten verzoeken wij iedereen vriendelijk de meterkast te openen, soms ook buiten de woning gelegen (bijvoorbeeld een galerijflat), zodat wij de glasvezelkabels vanaf de begane grond, voor iedere woning afzonderlijk, door kunnen voeren naar boven.

Hoe lang duurt de aanleg van één straat?

Binnen een dag voorziet de aannemer je woning van een glasvezelaansluiting. De aanleg in de straat neemt wat meer tijd in beslag, ongeveer 5 á 6 dagen, afhankelijk van de lengte van de straat. De aanleg in de hele wijk duurt uiteraard wat langer, je kunt dan gedurende een aantal weken de ploegen van de aannemer in verschillende straten tegenkomen. Je zult tijdens deze aanleg, in je straat of wijk, je woning gewoon kunnen bereiken.

Hoe lang duurt het glasvezelproject van E-Fiber?

Dat hangt er vanaf hoe groot de gemeente is. Het duurt ongeveer één tot twee jaar om in een gemeente of gebied een glasvezelnetwerk aan te leggen.

Zijn er (technische) beperkingen waardoor mijn woning / verzamelpand niet kan worden aangesloten?

Ja, dat kan. Indien er sprake is van een technische beperking en/of obstructie, waardoor wij het pand niet kunnen aansluiten, dan zal je hier bericht van krijgen. Dit geldt ook voor gevallen waarin een VvE geen toestemming geeft tot aanleg. Je kunt met een gerust hart een abonnement afsluiten bij één van de providers, aangezien wij alle panden voorafgaand aan de aanleg komen schouwen. In die gevallen waar blijkt dat aanleg niet mogelijk is, zullen wij de betreffende provider informeren. Je contract wordt dan ontbonden en je komt niet voor (dubbele) kosten te staan.

Moet ik thuis zijn als glasvezel in mijn huis of straat wordt aangelegd?

Als jouw woning wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk dien je thuis te zijn. Als er glasvezel in jouw straat wordt gelegd hoef je niet thuis te zijn. Voor de aansluiting bij jouw thuis zal er eerst een monteur langskomen voor een schouwing. Tijdens deze schouwing dien je thuis te zijn. Hier wordt namelijk in samenspraak met jou bepaald waar de aansluiting komt en hoe de aanleg plaats zal vinden. We zullen je natuurlijk ruim op tijd informeren over deze afspraak. Bij de volgende afspraak, als de glasvezelmodem wordt geïnstalleerd zal er ook iemand aanwezig moeten zijn in je woning. Het is natuurlijk mogelijk om de afspraak te wijzigen. Dit kan door contact op te nemen met de aannemer. Je wordt tijdig geïnformeerd over de start van de werkzaamheden bij jouw straat.

Waar komt de aansluiting?

Het liefst houden we de bestaande aansluiting aan voor de glasvezelaansluiting. Deze zit bij veel huishoudens in de meterkast of in de woonkamer. Wanneer je klant wordt bij een van de providers, dan wordt er door een monteur een glasvezelmodem geplaatst op de plek waar je huidige aansluiting zit, daarna wordt de aansluiting geactiveerd.

Wat doen jullie om schade aan mijn pand te voorkomen?

Wij doen er alles aan om schade te voorkomen. Voordat de aanleg van start gaat komt de aannemer schouwen, waarbij gekeken wordt hoe en waar de aansluiting komt. Dit gebeurt in overleg met de eigenaar van het pand. Indien er sprake is van een schade, dan horen wij dit graag. Je kunt dit melden bij de aannemer. Hiervan vind je de contactgegevens op de afsprakenkaart en onze website.

Hoe weet ik welke aannemer de aanleg in mijn straat verzorgt?

Wanneer je woning binnen het aansluitgebied valt, ontvang je een brief en de Giga gids. In deze brief en gids staat onder andere informatie over de aannemer die de werkzaamheden in je straat verricht en je woning aansluit op ons supersnelle glasvezelnetwerk. In de brieven die je ontvangt tijdens de aanleg van het glasvezelnetwerk in jouw straat staan telefoonnummers en e-mailadressen vermeld. Deze gegevens kun je gebruiken voor het wijzigen van bijvoorbeeld een installatie-afspraak of voor het stellen van een dringende vraag. Op de pagina over jouw gemeente vind je ook de gegevens van de aannemer.

Hoe wordt de aansluiting afgemonteerd?

Wij monteren de glasvezelkabel op een glasvezelaansluitdoos. Met deze doos kun je nog niets, pas als de provider de router installeert bij de glasvezel-aansluitdoos kun je genieten van supersnel internet, HD televisie kijken en voordelig bellen.

Moet ik mijn binnenhuisbekabeling zelf aanpassen?

Indien je vragen hebt over je huidige binnenhuisbekabeling in combinatie met je (toekomstige) glasvezelaansluiting, dan kun je deze vragen stellen aan de provider of aan de installatiemonteur (degene die de router plaatst). Samen wordt er gekeken of er aanpassingen noodzakelijk of wenselijk zijn voor een succesvol gebruik van de glasvezelaansluiting. De installatiemonteur kan indien gewenst de binnenhuisinstallatie aanpassen, hiervoor kunnen extra kosten in rekening worden gebracht. Natuurlijk kun je zelf ook aanpassingen verrichten of informeren bij erkende elektronicazaken in de regio. Een enkele provider zoals Trined kan digitale tv leveren via de bestaande coaxkabels (als die er al liggen). Bij interactieve tv kan dit niet en moeten er zogenaamde utp kabels worden  gebruikt.

Kan ik gebruik blijven maken van de coaxkabel als ik mijn woning laat aansluiten op glasvezel?

Tot het moment waarop je besluit over te stappen op glasvezel, blijf je gebruik maken van de bestaande coax- of telefoonkabel. Als je binnen het aansluitgebied woont en een abonnement afsluit voordat de aanleg begint dan wordt de glasvezelaansluiting kosteloos in huis afgemonteerd.  Een enkele provider zoals Trined kan ook digitale tv (zonder interactiviteit) leveren via de bestaande coaxkabels in huis. 

Kan ik na aansluiting direct gebruik maken van de mogelijkheden van glasvezel?

Nadat de glasvezel naar binnen is gebracht in jouw huis en is afgemonteerd met een glasvezelaansluitkastje (ftu), ontvang je bericht van de provider om de diensten te installeren. Zodra de monteur de router heeft geïnstalleerd en jouw glasvezelabonnement heeft geactiveerd kun je direct gebruik maken van het supersnelle glasvezelnetwerk van E-Fiber . Ben je nog geen klant bij een provider, maar wil je wel gebruik maken van het supersnelle glasvezelinternet? Kijk dan even welke provider in jouw gemeente diensten aanbiedt.

Mogen er zomaar kabels worden aangelegd in mijn grond?

Voor de verschillende soorten kabels en leidingen gelden verschillende regels. Het verleggen van kabels voor telefoon, internet en televisie is in de Telecommunicatiewet geregeld. Deze wet gaat uit van de grondeigenaar in wiens grond de kabels liggen. De grondeigenaar is verplicht telecommunicatiekabels te gedogen (toe te staan) in zijn grond. Die gedoogplicht houdt in dat als het nodig is kabels te verleggen, de kabelbeheerder dit regelt en betaalt. Als er geschillen zijn worden die geregeld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) of de rechter.

Toch een andere vraag?

Neem dan contact met ons op. Dan horen we het graag!

Facebook

Op werkdagen 09:00-17:00

Telefonisch

Op werkdagen 09:00-17:00

Persoonlijk en onafhankelijk advies

Wil je meer weten over de providers en hun abonnementen, maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek. Wij adviseren je dan geheel vrijblijvend, eerlijk en onafhankelijk welke provider het beste bij je past.

Maak een afspraak