FAQ & Contact Zoek

Dé vijf technologische trends van 2020

13-01-2020

2020 niet alleen een nieuw jaar, een nieuw decennium is ingegaan. De jaren twintig. We blikken tien jaar terug en tien jaar vooruit. Hoe zag de technologie eruit in 2010? Wat wacht ons dit jaar en wat zijn de voorspellingen voor 2030. Het kan snel gaan…

2010 – het jaar van de ‘platte aanraak computer’
Begin 2010 lanceerde Apple de eerste iPad. Deze wordt omschreven als een platte aanraak computer. In dit jaar gaat Facebook echt door het geluid. De film ‘The Social Network’ komt uit. Het hele sociale medialandschap explodeert. Daarbij horen allerlei apps waarbij je over incheckt (zoals FourSquare). Facebook speelt hier ook handig op in. Maar in 2010 nemen de checkins ook weer drastisch af vanwege privacyschending.

De eerste videospellen waar geen controller bij nodig is verschijnen. Je kunt websites bekijken via je tv scherm. De oorlog op smartphones is gestart. Naast Blackberry kreeg Apple nu ook concurrentie van Google’s Android, Samsung en HTC (o.a.) en Angry birds neemt de wereld over. En alsof het nog niet een bewogen jaar is… 2010 is ook het jaar van de flashmobs. 

2020 – Snel, sneller, snelst.
Er gebeurt veel in een decennium. En de technologie verandert snel. Ook voor dit jaar zijn worden er grootste technologische stappen verwacht. Dit staat ons te wachten dit jaar. 

1. Internet of Things wordt steeds groter
IoT wordt steeds normaler. Voor vele technische snufjes kijken we niet meer op. Dit zal alleen maar normaler worden. Van flexibele bezorging tot winkels zonder kassa. 

2. De komst van 5G
Er wordt verwacht dat 5G dit jaar echt van de grond gaat komen. Dit betekent dat er steeds minder vertragingen zijn. Van films downloaden terwijl je met je ogen knippert tot supersnel grote bestanden delen. En misschien wel de gaafste ontwikkeling, 5G maakt opereren op afstand mogelijk. 

Voor de komst van 5G is er eerst glasvezel nodig. Het snelle internet gaat via een glasvezelkabel naar een 5G-mast en reist pas het laatste stukje door de lucht naar de ontvanger.

3. Near Field Communication (NFC)
De voorspelling is dat NFC dit jaar ook groter zal worden. NFC zorgt ervoor dat je contactloos kunt betalen. Maar dit gaat ook een steeds grotere rol spelen tijdens bijvoorbeeld boarden op het vliegveld of bij informatieverschaffing over producten in de supermarkt dankzij een NFC-chip.

4. Virtual customer experience
Walmart is bezig met  een virtuele showroom, hier kun je met een VR bril winkelen. De artikelen worden vervolgens naar je huis gestuurd. Dit zal veel schelen qua kosten om gigantische winkels op en draaiende te houden. Ook Ikea is druk met het veranderen van de instore ervaring. 

Voorspellingen zeggen ook dat het een kwestie van tijd is voordat je met VR thuis kleding kunt passen. Geen pashokjes, geen zorgen of de kleur je wel staat. 

5. Digitaal onderwijs steeds groter
Studeren wanneer je wilt, waar je wilt. Studenten kunnen een eigen tempo bepalen, wat zorgt voor zelfstandigheid en leraren hebben meer tijd en persoonlijke aandacht voor de studenten. 

 

2030 – Alles is verbonden
De voorspelling voor de technologie van 2030 is dat via IoT alles met elkaar verbonden zal zijn. Beginnend in en rondom huis. Maar gaat veel verder dan dat… Van industrie en transport tot gezondheidszorg en onderwijs.

 

Glasvezelnieuws & updates

10 meest gestelde vragen over glasvezel

Lees meer

5x de verbindende kracht van glasvezel

Lees meer

5x het leven met supersnel internet

Lees meer

Grote stijging dataverbruik eerste helft 2019

Lees meer

Interview: Datagebruik blijft groeien

Lees meer