FAQ & Contact Zoek
Interview Herni Arts voorzitten dorpsraad Oss

Interview: Datagebruik blijft groeien

Interview Herni Arts voorzitten dorpsraad Oss

18-07-2019

Henri Arts (61) is voorzitter van de dorpsraad in Lith en woont zelf in Oijen. Hij is er heilig van overtuigd dat de gemeente Oss moet overstappen op glasvezel, om klaar te zijn voor de toekomst.

“Ik woon in een buitengebied aan het einde van een telefoonlijn en daar is de up- en downloadsnelheid verre van ideaal. Gepaard met allerlei frustraties redden we het, maar dit is niet de toekomst. Het datagebruik vermenigvuldigt jaarlijks een aantal keer en dat blijft zo doorgaan denk ik. Dit is dé kans om glasvezel te krijgen en, als dorpsraad, vinden we het belangrijk dat we deze kans grijpen. Anders komen burgers, agrariërs en andere ondernemers in de knel.”

Voordelen
“De mogelijkheden van het dataverkeer neemt explosief toe met glasvezel. We krijgen veel meer capaciteit en die is in de toekomst hard nodig. Ik denk aan: data uitwisselen met de huisarts, voor een opleiding of je werk. Ons datagebruik groeit en dat kan alleen goed geregeld worden met een adequate verbinding.”

Kies voor het algemeen belang
“Ik hoor ook geluiden van mensen die het niet willen, maar ik denk dat die het veranderende dataverkeer niet goed inschatten. Met mijn huidige 8 Mb kan ik nu alles aan, maar in de toekomst wil ik misschien wel een camera ophangen in mijn huis of mantelzorg regelen met domotica en dat gaat dan niet. Tegen hen die de directe noodzaak niet zien wil ik zeggen: het glasvezelnetwerk wordt nu gratis aangelegd en de abonnementen die erbij horen zijn niet duurder dan een vergelijkbaar pakket wat je nu hebt. Bij eerdere pogingen kostte de aanleg in het buitengebied al gauw 1500 tot 2000 euro per aansluiting. Zie het als een keuze voor het algemeen belang, die je niks kost. Als niet genoeg mensen zich aanmelden, zou dat heel jammer zijn voor iedereen die wél graag glasvezel wil.”

Trots
“Ik denk dat een gemeente als Oss, met 23 kernen en veel buitengebied, trots mag zijn dat we met E-Fiber de handen ineen kunnen slaan. We zien dan ook, als dorpsraad, heel graag dat genoeg mensen zich aanmelden. Zodat iedereen die glasvezel wil deze kans kan benutten.”

Glasvezelnieuws & updates

Verbinding, dé glasvezel brochure

Lees meer

Kan ik mijn oude KPN e-mail adres meenemen naar de nieuwe provider?

Lees meer

Start campagne voor glasvezel in gemeente Oss

Lees meer

Kan ik mijn oude Ziggo e-mail adres meenemen naar de nieuwe provider?

Lees meer